Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландските производители на канабис ще снабдяват местните кафенета

09 юни 2020, 17:58 часа • 1613 прочитания

На холандските производители на канабис ще бъде разрешено да снабдяват известните "кафенета" в страната в експеримент, целящ ограничаване на престъпността и социалните проблеми, съобщи здравното министерство.

Нидерландия даде зелена светлина през 2018 г. на мащабния експеримент, в рамките на който ще позволи леките наркотици да се отглеждат законно в 10 общини.

"Потенциалните производители, които искат да участват, могат да подават заявления от 1 юли", се казва в съобщение на министерството.

Правителството ще избере 10 доставчици измежду кандидатите според строги критерии.

Те не трябва да имат криминално досие и да представят подходящ бизнес план - и да имат капацитет да доставят около 6,5 тона сух канабис годишно и да отглеждат 10 различни сорта коноп или хашиш.

Общините ще наблюдават отглеждането и доставките на производителите в „кафенета“, където канабисът се продава под различни форми.

Холандците декриминализират продажбата на малки количества канабис - по-малко от пет грама- през 1976 г. и законът позволява на всеки човек да отглежда законно пет растения за лична употреба.

Но отглеждането на едро и продажбата на марихуана остава забранено, принуждавайки около 600 оторизирани собственици на кафенета да купуват от престъпници, за да отговорят на търсенето. Така и си остава без отговор въпросът как са законни кафенета, в които е разрешена продажбата на нелегална дрога.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес