Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландска компания отнесе солена глоба заради Кримския мост

14 юли 2024, 14:47 часа • 30369 прочитания

Нидерландската Dieseko Group BV беше глобена с близо 1,8 милиона евро за подпомагане на Русия при изграждането на Кримския мост. Според властите, това е станало в нарушение на международните санкции спрямо Москва.

В периода 2015-2016 година фирмата продаде оборудване и изпрати специалисти за помощ при изграждането на моста. Като част от извънсъдебно споразумение, Dieseko се съгласи да плати глобата и да върне 1,6 милиона евро печалби.

Още: Сателитни снимки: Русия вече не използва Кримския мост за снабдяване на войските си в Украйна

Припомняме, че Крим беше анексиран от Москва през 2014 година след референдум, организиран в присъствието на руски военни на полуострова. Присъединяването му не е признато от международната общност и доведе до серия от санкции, които се засилиха с нахлуването на руските войски в Украйна през 2022 година. 

Кримския мост

Кримският мост пресича Керченския проток, свързвайки град Керч на Кримския полуостров в Украйна с Таман на Таманския полуостров в Русия. Състои се от 2 успоредни моста – железопътен и автомобилен. Той е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия. Железопътният мост е с дължина 18,1 км, а автомобилният – 16,9 км. Височината на конструкцията е 80 метра, а височината на свода над водата е 35 метра. Мостът е проектиран да издържа на земетресения от над 9-а степен по скалата на Рихтер.

Още: Саботаж на жп линията, заместваща руските доставки по Кримския мост: Украински партизани се хвалят (ВИДЕО)

Получава официалното име „Кримски мост“ след всенародно гласуване през декември 2017 г. Строителството на автомобилния мост продължава 816 дни и завършва официално на 9 май 2018 г. Стойността му се изчислява на 228 милиарда рубли (около 3 милиарда евро по сегашен курс).

Още: Мощни взривове в Керч: Какво се случва с Кримския мост? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес