Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия отказа да разсекрети документи за катастрофата на MH17

13 август 2015, 18:20 часа • 5309 прочитания

Властите в Нидерландия отказаха да разкрият документи за катастрофата с малайзийския самолет MH17 в Източна Украйна. Това съобщава нидерландската телевизия RTL Nieuws, цитиранa от руски медии.

Телевизията е поискала информация относно действията на правителството след самолетния инцидент през юли 2014 година, но правосъдното министерство е отказало да разкрие данни по случая, тъй като конфиденциалността е по-важна.

През октомври 2014 година медията поиска да бъдат разкрити документи от комисията по кризи към кабинета и от кризисен екип, разследващ инцидента. През февруари тази година някои документи бяха разкрити в отговор на молбата. Но правителството отказва да разкрие още информация на базата, че документите са свързани с вътрешни консултации и съдържат лични виждания на официални представители и политици, което при разкриването им може да доведе до негативни последствия за Холандия в международен план.

RTL Nieuws определя решението на правосъдното министерство като „много разочароващо". Телевизията отбелязва, че може да се обърне към съда.

"Отказът на Нидерландия да разсекрети данните от свалянето на пътническия малайзийски Боинг в Донбас е опит да се скрият фактите, доказващи непричастността на Русия и опълчението към трагедията", заяви по повода Александър Кофман, ръководител на външнополитическото ведомство на провъзгласената Донецка народна република (ДНР), цитиран от РИА "Новости".

"Ние и Русия сме заинтересовани от прозрачно и честно разследване и щом видим, че се крият факти, това предизвика загриженост. Мисля, че Нидерландия просто се опитва да скрие факти, които могат да докажат невиновността на Русия и ДНР, което не е изгодно на САЩ", отбеляза Кофман.

Пътническият самолет на малайзийските авиолинии MH17 катастрофира край Донецк на 17 юли 2014 година при полет от Амстердам за Куала Лумпур. Всички 298 души на борда (от които 196 бяха холандци) загинаха.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес