Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NHS ще следи болните с мобилно приложение, а бизнесът се събужда при условия

07 май 2020, 07:06 часа • 1586 прочитания

От днес, 7 май, британската здравна система NHS пуска в действие мобилно приложение, чрез което ще могат да се проследяват бързо скорошните контакти на всеки, който е тестван положително за COVID-19.

Приложението ще засича с кого заразеният е стоял на близко разстояние и за дълго време през последните дни и тези лица ще получават съобщение от здравните власти къде и как да се изследват също.

Властите смятат, че голяма част от мерките за самоизолация трябва да се запазят с месеци, за да не се стигне до втори пик на епидемията. Страната обаче не може да си позволи икономиката да остане блокирана толкова дълго, тъй като се оказа, че вече са изплатени над 8 млрд. паунда обезщетения на излезли в принудителен отпуск. На практика всеки втори работещ е разчитал на плащания от бюджета през последния месец, но схемата за подпомагане не може да продължи по-дълго от края на юни.

Затова правителството на Великобтирания предлага план запремахване на забраните заради коронавируса след седмица. До тогава трябва да се договорят условията, при които работодателите ще връщат работници на работа. Те включват, разбира се, осигуряване на дистанция, предпазни средства и то за дълъг срок от време. Предложенията на правителството в момента се съгласуват с браншовите организации и синдикатите, пише 24 часа

Според тях, между работниците трябва да има 2 м дистанция, да не използват едно и също бюро, оборудване и компютър, дори химикалка и канцеларски консумативи. Да се намали разрешеният брой на пътуващите в асансьори, да се закрият служебните заведения за хранене и да се осигури честа дезинфекция на работните помещения.

За най-рисковите работници - онкоболните или преживели тежки заболявания, страдащите от затлъстяване и бременните се предлага да се трудят от вкъщи поне  година, преди да се завърнат в офисите. Причината е,че те са най-уязвими за коронавируса.

Междувременно британската статистическа служба огласи данни, че над 32 000 души са починали от коронавирус. Така Великобритания става страната с най-голяма смъртност от епидемията в Европа, изпреварвайки Италия.

Победата над коронавируса изглежда много далеч почти навсякъде по света

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес