Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нещата, които никога не се учат в училище": Откриха музей на канабиса в Хърватия

31 март 2022, 09:50 часа • 2368 прочитания

С входен билет, който може да бъде свит и изпушен, новият музей на канабиса в Хърватия е експериментален пътеводител през опияняващата история на растението, включващ реге музика и филми за марихуана.

Намиращ се точно срещу главното полицейско управление в Загреб, в страна, която все още забранява марихуаната за развлекателна употреба, той е последният от поредицата странни обекти в хърватската столица, сред които са музеи, посветени на махмурлука, провалените връзки и 80-те години на миналия век.

"Растението присъства в историята на човечеството при почти всички цивилизации и несъмнено заслужава музей", казва Твъртко Крачун, собственик на музея, пред АФП.

В музея на канабиса посетителите преминават през многохилядна обиколка на миналото на растението, разказана чрез видеоклипове, плакати и експонати.

Смята се, че за първи път канабисът е бил култивиран в Централна Азия преди около 10 000 години, а през вековете след това се е превърнал в културна и икономическа основа по целия свят.

Според музея растението има хиляди приложения, включително в производството на масла, брашна, козметика, храна за животни, текстил, въжета и строителни материали.

Музеят се фокусира и върху "развлекателната му употреба" - наред с писмените предупреждения за опасностите за здравето, които могат да възникнат при прекомерна консумация на марихуана.

Исторически корени

Има изложби за легендарния музикален фестивал Уудсток през 1969 г., над който се е носел "облак" от дим на марихуана, излъчван от хилядите фенове. Има и шатра, в която е показан процесът на отглеждане на канабис, със специални лампи и живо растение.

Игор Локотар, студент по политология от Загреб, казва, че е впечатлен от историческата информация, включително от изложба, в която подробно е описано как войниците на Наполеон Бонапарт са донесли канабис във Франция от Египет в началото на 19 век.

"Това са неща, които никога не се учат в училище", казва той.

Марихуаната е разрешена само за медицинска употреба в балканската страна.

Хърватия разрешава закупуването на канабис със съдържание на THC до 0,2 процента - основната психоактивна съставка на растението. Музеят предлага за продажба във фоайето си много популярни легални продукти с канабидиол (CBD), включително напитки, масла и спрейове.

Фактът, че музеят се намира само на един хвърлей разстояние от полицейския участък, е чиста случайност, казва Крачун. Входът е безплатен за служителите на министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването и на земеделието – отговарящи за регулирането на канабиса. 

Текст: АФП, цитиран от БГНЕС.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес