Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неприятности за "Подемос"

12 март 2015, 18:10 часа • 14247 прочитания

Антилибералното и настроено срещу икономиите испанско движение „Подемос” (Можем), чиято популярност нараства с наближаването на парламентарните избори през ноември, се оказа в затруднено положение след многобройните обвинения срещу третия в йерархията му – Хуан-Карлос Монедеро.

52-годишният Монедеро, който изготвя програмата на партията и бе един от съветниците на бившия венецуелски президент Уго Чавес и на редица други леви латиноамерикански режими, бе принуден да разпространи извлечения от банковите си сметки, за да отговори на нападките за данъчна измама, които зачестяват в последните седмици.

425 хиляди евро от Южна Америка

Според испанския вестник El Pais Монедеро, който е много близък на лидера на „Подемос” Пабло Иглесиас, в края на 2013 година е получил около 425 хиляди евро от Венецуела, Еквадор, Боливия и Никарагуа. Той бе обвинен, че по същото време е създал дружество, за да приеме тези доходи и да плати данък върху дружествата, който е много по-нисък от този за физическите лица. Това са притеснителни за „Подемос” обвинения, и то най-вече защото движението се утвърди чрез разобличаването на корупцията сред елитите.

Монедеро, който е и преподавател по политически науки, никога не е отричал съществуването на тези пари. Той просто отговори, че те са спечелени с „най-малко 2 години работа” като консултант и са били използвани за финансирането на „Ла Туерка” – ляво политическо предаване, излъчвано по кабелните телевизии и интернет и водено от лидера на „Подемос”.

200 хиляди евро данъци в края на януари

Въпреки това нападките се умножиха и се концентрираха по-скоро върху предполагаемите данъчни нередности, отколкото върху произхода на средствата. „Не се боя. Платил съм всичките си данъци”, настоя Монедеро по време на митинг на 29 януари, като перифразира слоган, с който партията призовава симпатизантите си „да не се страхуват” от „кастата”. Според пресата в крайна сметка той е платил данъци в размер на 200 хиляди евро като физическо лице в края на януари.

Партията не потвърди тази сума, но заяви, че Монедеро е подал „напълно доброволна данъчна декларация”, която говори за „желанието му за прозрачност”. Един от петте евродепутати на „Подемос” – Пабло Ешеник, заяви, че самият Монедеро трябва да се изкаже по въпроса, но не се зае да го защитава. Това бе достатъчно на политическите опоненти на „Подемос” – Народната партия и Социалистическата партия, за да се нахвърлят на движението, което често обвиняват в липса на професионализъм и реализъм. „Ако всички испанци правеха като Монедеро, чудим се как ли бихме плащали държавните разходи”, подхвърли иронично вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария.

Le Monde

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес