Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неправителствени организации са против фаворита за заместник на Кристалина Георгиева

05 януари 2017, 12:20 часа • 1763 прочитания

Няколко от най-разпознаваемите в световен мащаб неправителствени организации, включително Transparency International и Международната асоциация на транссексуалните, гейовете и лесбийките, се обявиха против кандидатурата на Гюнтер Йотингер за еврокомисар с портфолио „Бюджет и човешки ресурси“.

Всъщноист НПО-тата са против Йотингер да отговоря за човешките ресурси предвид противоречивите му коментари по темата. Последният случай беше, когато Йотингер използва по-остри думи срещу китайска делегация и срещу порядките в Китай. Затова и неправителствените организации изпратиха отворено писмо до Европейския парламент, в което призовават евродепутатите да не одобряват назначението на Йотингер.

„Смятаме, че комисарят по човешките ресурси трябва да е пример и да има ясни планове как да направи равенството реалност, както и да се обяви твърдо срещу расизма, ксенофобията и хомофобията“, пише в писмото.

Изслушването на Йотингер пред Европейския парламент трябва да се проведе през следващата седмица – на 9 януари (понеделник).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес