Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неофициално: Има разделение в каталунското правителство относно независимостта

25 октомври 2017, 14:21 часа • 2540 прочитания

Няколко членове на каталунското правителство са заявили на каталунския премиер Карлес Пучдемон, че подкрепят свикването на избори, за да се избегне отнемането на автономията на областта. Информацията е на АФП, като агенцията се позовава на вътрешен източник.

На среща, организирана вчера (24 октомври), членове на регионалното правителство са подкрепили варианта "предсрочни местни избори". Този вариант е част от процедурата по активиране на член 155 от испанската конституция, с която може да бъде отнета автономията на Каталуния.

В управляващата коалиция на Пучдемон царят дълбоки различия, но крайно лявата партия CUP и лявата ERC подкрепят неговата консервативна група PDeCAT в стремежа за обявяване на независимост, информира БГНЕС.

Днес, 25 октомври, испанския премиер Мариано Рахой подчерта, че конституционните мерки за отнемане на властта от каталунското правителство са "единственият възможен отговор" на действията на Пучдемон. Рахой заяви, че ще изпълни задълженията си като приложи член 155 от конституцията, предвиждащ преминаване на Каталуния към пряко управление от Мадрид, защото регионалните власти не зачитат законите, конституцията, статута на Каталуния и не се съобразяват с милиони каталунци, които стават свидетели как тяхното правителство погазва закона. Но прилагането на член 155 може да предизвика брожение в североизточния регион, който макар и разделен по въпроса за независимостта, е категорично за защита на своя език и автономия. Освен това, с чл. 155 Мадрид може да забрани събирането за протести и демонстрации.

За днес са насрочени нови протести. Учители възнамеряват да се съберат в Барселона, а първични организации, наречени "комитети за защита на референдума", също ще протестират. За петък, 27 октомври, има призив за протест пред каталунския парламент - от 13:00 часа българско време.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес