Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Немците по-малко подкрепят бежанците и партията на Меркел

12 януари 2016, 09:50 часа • 3181 прочитания

След нападенията над жени, извършени предимно от мигранти в Кьолн в новогодишната нощ, немците са започнали да се отнасят по-критично към бежанците, в същото време расте популярността на евроскептиците.

Такива са резултатите от допитване, проведено от социологическия институт INSA и публикувани в немсокото издание Bild, съобщава ТАСС.

61% от запитаните са заявили, че заради кьолнските събития са започнали да заемат по-критична позиция към бежанците.

25% процента смятат, че няма никаква заплаха от имигрантите. Останалите се затруднили да отговорят на поставения въпрос. Според социолозите на INSA за оглавявания от Ангела Меркел Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) биха гласували 35% от респондентите в сравнение с 42% година по-рано.

Социалдемократическата партия на Германия би получила 21,5% от гласовете на избирателите, което е с 3,5% по-малко, отколкото през януари 2015 г.

Исторически максимум бика показали евроскептиците от Алтернатива за Германия – с 11,5% те за първи път в историята биха могли да заемат места в Бундестага.

Сегашната парламентарна опозиция – "зелените" и Лявата партия – биха получили по 10%.

Резултатите от допитването, в което участвали 2039 граждани на Германия, са публикувани на фона на събитията, случили се в новогодишната нощ в Кьолн. Там около 1000 души, предимно мигранти, извършиха нападения над жени. До момента в полицията са постъпили повече от 500 жалби, пострадалите съобщават за грабежи, обиди и изнасилвания.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес