Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не съответства на нивото на заплаха": Европарламентът сменя шефа на киберсигурността месеци преди изборите

05 февруари 2024, 14:27 часа • 1462 прочитания

Главният служител по киберсигурността на Европейския парламент Паскал Париданс ще напусне поста си предсрочно, само месеци преди изборите през юни, предаде "Политико".

През декември медията съобщи, че вътрешен преглед е установил как киберсигурността на Европейския парламент "все още не е покрила индустриалните стандарти и не е напълно в съответствие с нивото на заплаха".

Освобождаването на Паскал Париданс, който ръководи дирекцията по киберсигурност към Генерална дирекция за иновации и техническо обслужване на ЕП, идва на фона на критики, че събранието се бори да се справи с нарастващите киберзаплахи. Той е най-високопоставеният служител на институцията, отговорен за политиките за киберсигурност. Решението за отстраняването му е на председателя на парламента Роберта Мецола и нейните вицепрезиденти.

Още: След разкритата руска шпионка евродепутатка: Европарламентът разследва и още случаи

Решението на парламента оказва значителен натиск върху институцията да намери заместник, който да ръководи изпълнението на нейните мерки за киберсигурност, с наближаването на изборите за Европейски парламент - период, в който всякакъв род заплахи, свързани с опити за външна намеса, нарастват значително.

В светлината на предстоящите избори в САЩ, Обединеното кралство, Индия и в целия Европейски съюз, служителите са в повишена готовност за действия от геополитическите врагове на демократичния ред като Русия и Китай, които се опитват да оказват влияние върху резултатите от тях в своя полза чрез дезинформация и кибератаки.

Още: Изкуственият интелект е тук: Какво значи това за сигурността ни в мрежата? (ВИДЕО)

Париданс е казал пред "Политико", че решението на парламента да съкрати мандата му е дошло "като рефлексия" между него и генералния секретар Алесандро Киокети и не е изненадващо за него.

Според вътрешен доклад, видян от "Политико", броят на кибератаките срещу институции на ЕС рязко е нарастнал и ЕС трябва да се подготви да се изправи срещу подобни заплахи, пред които през последните години са изправени политици, парламенти и правителства в цяла Европа.

Още: Експерт по киберсигурност съветва - ползвайте фалшиви пощи за регистрации в несигурни сайтове

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес