Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не мога да повярвам, че оцелях: Как украинските жени раждат по време на войната

05 юни 2023, 09:43 часа • 2295 прочитания

В Украйна ситуацията с раждащите жени рязко се е влошила като се е увеличил броят на случаите на преждевременни раждания.

След почти година и половина война официалната статистика за здравето на майките в Украйна е оскъдна, пише New York Times, цитирани от "Фокус".

Много бременни жени, особено тези със здравословни проблеми, са евакуирани в други страни. Въпреки това лекари от региони, близо до фронтовата линия, споделят, че процентът на преждевременните раждания рязко се е увеличил, както и случаите на раждания със секцио.

Това е обезпокоително, тъй като недоносените бебета могат да имат сериозни физически и психически проблеми и има по-голям риск да развият респираторни, неврологични или храносмилателни усложнения, тревожат се лекари.

Людмила Суджук, директор на една от болниците в град Николаев, разказва пред изданието, в каква трудна ситуация са бременните жени в Украйна. „Обикновено раждането на нов човек е щастие, но сега е тревога“, казва тя и описва как персоналът в болниците прави всичко възможно да защити бъдещите майки от стреса и да отвлече вниманието им от обстрелите навън. „Казваме им, че обстрелът е фойерверк в чест на раждането на децата им“, разказва тя.

ОЩЕ: Няма да гледам отстрани как убиват деца: Воинът, който бе разстрелян в гръб от „Вагнер“ (СНИМКИ)

В материала е поместен и разказ на младата майка Амина Цой, която е родила в Николаев близначки. Жената не е пострадала от обстрела на града, но заради стреса е получила проблеми със зрението, а децата й са се родили 6 седмици преждевременно. По време на спешното цезарово сечение, което се е наложило да направят лекарите, Амина е загубила много кръв и са й направени две кръвопреливания. „Още не мога да повярвам, че оцелях“, казва жената пред изданието, добавяйки, че дори на операционната маса е чувала звуците от експлозиите и изстрелите отвън.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес