Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО започва мащабни учения с 15 хил. военни в Прибалтика

16 май 2022, 09:15 часа • 1847 прочитания

На 16 май, понеделник, в Прибалтика започват едни от най-мащабните в историята учения на НАТО за региона. Те ще се проведат в Естония в следващите две седмици и включват 15 хиляди военни от десет държави.

Сред участниците са САЩ, Великобритания и войски от Финландия и Швеция, които все още не са част от НАТО, но обявиха, че ще започнат процес по присъединяване към Алианса.

Ученията бяха планирани още преди инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Сега те ще се проведат в етап на нарастващо напрежение между Москва и НАТО.

В контекста на войната на Владимир Путин в Украйна, ученията носят важна символика за Прибалтийските републики. Те ще тестват капацитета и способностите им за реакция при подобна инвазия на вражески сили.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери в неделя, че Украйна „може да спечели войната“, тъй като Русия не постига стратегическите си цели. Той нарече решенията на Стокхолм и Хелзинки за присъединяване към Алианса „исторически“ и обяви, че вратата на НАТО е отворена за тях.

ОЩЕ: Украинската армия стигна до северната граница с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес