Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО: Без значение кой ще спечели на изборите в САЩ, Украйна ще има подкрепа

09 ноември 2022, 21:42 часа • 3797 прочитания

Украйна ще се ползва от "мощна подкрепа" от САЩ, независимо коя партия спечели междинните избори в страната. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

„Абсолютно ясно е, че има силна двупартийна подкрепа в САЩ за продължаване на подкрепата на Украйна и това не се е променило“, каза Столтенберг на пресконференция след среща с британския премиер Риши Сунак в Лондон.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти предизвика безпокойство сред съюзниците на САЩ, като предупреди, че неговата партия няма да подпише "празен чек" на Украйна, ако спечели изборите.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Макар основната част от конгресмените републиканци да подкрепят Украйна след руското нахлуване, започнало миналия февруари, някои от привърженици на Тръмп критикуват военната помощ за Киев. Тя включва първи пакет от 40 млрд. долара, одобрен през май с голямо мнозинство от двете партии в Конгреса, както и допълнително 11,2 млрд. долара, които остава да бъдат одобрени.

По време на визитата си във Великобритания, първа за чуждестранен представител след встъпването в длъжност на Риши Сунак на "Даунинг стрийт", генералният секретар на НАТО посети център за военно обучение в Южна Англия, където британски офицери и канадци обучават украински войници, съобщи БТА. „В един опасен свят е още по-важно Северна Америка и Европа изградят общ фронт в НАТО“, каза още той, благодарейки на Великобритания за ролята ѝ в алианса в помощ на Украйна. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес