Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напук на енергийната криза ЕК няма да отстъпи от климатичната си политика

06 октомври 2021, 12:55 часа • 4209 прочитания

Европейската комисия смята, че причината за енергийната криза в ЕС са неблагоприятните пазарни условия и това няма връзка с провежданата от съюза климатична политика. 

Въпросът е свързан с действията на пазара. Търсенето на енергийни ресурси достигна своя максимум за последните 25 години, което предизвиква скок в цените. Така обясни причините за ситуацията, в която изпадна Европа, заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС по въпросите на екологията.

Тимерманс се опита да минимизира ролята на създадената от ЕК система за търговия с квотите на парниковите газове за възникването на кризата.

„Тази система повлия в незначителна степен – само с около една пета. Проблемът е в пазарните условия”, убеден е той.

В същото време Тимерманс не спомена нищо за спокойното време през септември в зоната на вятърните паркове на ЕС в шелфа на Северно море, което е една от причините за кризата. Това доведе до спад в производството им 3-4 пъти и наложи широкото използване на ТЕЦ за компенсиране на недостига на енергия.

Заместник-председателят на ЕК категорично отхвърли предположението на журналистите, че енергийната криза ще принуди ЕС временно да отстъпи от своите климатични задачи.

„Това е изключено. Климатичните норми на ЕС са неизменни”, заяви той.

През последните 10 години ЕК работи по създаването на свободен пазар в ЕС за газ и електричество с аргумента, че широкото навлизане на зелена енергия, която засега произвежда по-скъп ток, в крайна сметка ще доведе до по-ниски цени на енергията в Европа.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес