Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение в Барселона заради шествие с нацистки привкус (СНИМКИ)

12 октомври 2017, 14:13 часа • 3050 прочитания

В деня на националния празник на Испания, отново има напрежение в Каталуния. Шествие на хора, които използват символи, определяни от мнозина каталунци за нацисти и друг протест, който се изправи срещу първия, бяха разделени от испанската полиция.

За момента няма данни за сериозни сблъсъци, но в социалните мрежи се появиха снимки, които показват, че напрежение определено е имало. За щастие хората и от двете страни на барикадата не са били много – става въпрос за няколкостотин души.

Същевременно испанският флагман El Pais уволни британския си колумнист Джон Карлин – заради позицията му относно независимостта на Каталуния. Карлин сам потвърди новината. Той има доста спорна репутация, а специално относно Каталуния публикува няколко материала в англоезични източници, включително някои доста иронични – например предожение Каталуния да стане част от Великобритания, както и иронична статия, с която поиска футболиста на Барселона Жерар Пике да стане премиер на Испания. Пике е един от твърдите защитници на независимостта на испанската автономна провинция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес