Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-смешните и странни обаждания на 112 в Русия

18 септември 2020, 17:25 часа • 2526 прочитания

Около 300 обаждания на смяна се обработват от един оператор на системата 112 в Москва, най-вече свързани с инциденти, трагедии, опасности и нещастия, като повече от половината изискват спешна реакция. Понякога обаче, както разказа службата за РИА Новости, идват обаждания, които развеселяват цялата смяна.

Хем тъжно, хем смешно

"Мъж минавал през парка, за да отиде на работа, а лос го нападнал. Човекът се качил на дърво и ни се обади оттам. Той каза, че физическата му форма не позволява да се катери на дърво, но е успял да се изкачи от страх, като сега не може да слезе долу. А лосът през цялото това време продължавал да стои под дървото и да удря главата си по ствола. Извикахме спасители и местни рейнджъри на мястото, за да прогоним животното", сподели своята история Оксана Белорусец, главен специалист за приемане и обработка на спешни повиквания.

Тя си спомня и история за мъж, който три пъти на ден катастрофирал с нова кола, само от автокъщата до дома си.

Наталия Черни, водещ специалист по приемане и обработка на спешни повиквания, получила обаждане от плачещо момиче една вечер. То казало, че в апартамента й има някой: първо почукал на прозореца, а след това някой влязъл в стаята. Момичето се страхувало да запали светлината и поискало услугите да дойдат.

"Оказа се, че прилеп е влетял в апартамента й", каза Черни.

Операторите получават също лъжливи обаждания. Най-често те са от деца. Има обаче и такива деца, които родителите им са научили да използват номер 112 по предназначение.

"Децата се обаждат, молейка за линейка: мама припадна, дядо загуби съзнание. Мама и татко се карат: обадете се в полицията", казва Белорусец. „Но има например и случай, в който дете моли 112 да разбере кога се връщат мама и татко от работа, защото се страхува“.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес