Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямото екодело в Швеция: Кралицата на боклука е на съд

04 септември 2024, 05:58 часа • 985 прочитания

Бизнесдама, която се определя като Кралицата на боклука, е изправена пред съда в Швеция, обвинена в незаконно изхвърляне на планини от отпадъци, в най-голямото досега дело за престъпление срещу околната среда в страната.

Бела Нилсон е един от 11-те души, обвинени в "тежко престъпление срещу околната среда". Тя е главен изпълнителен директор на компанията за управление на отпадъци NMT Think Pink, която е обвинена в изхвърлянето или заравянето на 200 000 тона отпадъци на 21 места в периода 2015-2020 г.

Адвокатите на Нилсон - Фариба Ванкор, и на друг бивш изпълнителен директор Лейф-Иван Карлсон твърдят, че отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

Още: Васил Терзиев: Догодина ще се подписват нови договори за сметоизвозването в София

На влизане в окръжния съд в Атунда, северно от Стокхолм, Нилсон отказа да отговори на въпросите на репортерите, предаде БГНЕС.

Обвинението

Прокурорите заявиха, че начинът, по който компанията е управлявала неправилно отпадъците, е довел до изпускането на вредни нива на канцерогенни химикали, олово, арсен и живак във въздуха, почвата и водата. При един от инцидентите купчина с отпадъци на Think Pink, намираща се в близост до природен резерват, е горяла два месеца, след като се е самозапалила.

Прокурорите твърдят, че NMT Think Pink - която е фалирала през 2020 г., когато Бела Нилсон е била арестувана - не е имала "намерение или възможност да обработва [отпадъците] в съответствие със законодателството в областта на околната среда". Начинът, по който боклукът е бил изхвърлян на площадките, е застрашавал "здравето на хората, животните и растителния свят", добавиха те.

Още: Столицата на Куба се дави в боклук (ВИДЕО и СНИМКИ)

Нилсон вече е казвала пред шведските медии, че нейната компания е действала в съответствие със закона.

Think Pink е била наемана от строителни компании, общини и частни лица, за да изхвърля всичко - строителни материали, електроника, метали, пластмаси, дърво, гуми и играчки. Но според шведската птокуратура тя е оставяла купчините отпадъци "несортирани" и изоставени.

Всичките 11 обвиняеми отричат да са извършили нарушения. Сред тях е и бившият съпруг на Бела Нилсон - Томас Нилсон, чийто адвокат заяви, че като главен изпълнителен директор преди 2015 г. той не е бил начело, когато са били извършени предполагаемите нарушения на закона.

Още: Внимавай, да не паднеш в дерето: Тъмната страна на строителния боклук в София

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес