Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите държави в ЕС са против щедрост към Великобритания за Brexit

09 юли 2016, 16:06 часа • 6002 прочитания

Гласоподавателите от четири европейски страни не смятат, че към Великобритания трябва да бъде проявявана щедрост при предоговарянето на отношенията с ЕС след излизане от съюза, съобщи в. The Independent.

Проучване на общественото мнение показва, че мнозинството от гласоподавателите в Германия, Швеция, Франция и Финландия смятат, че не бива да има щедрост към Острова. Германците и французите са най-сериозните противници срещу предлагането на Великобритания на "щедра сделка", с която да бъде отчетена ролята на Великобритания като съсед и "важен търговски партньор", сочат резултатите от проучването на YouGov. В тези две страни 53% от участниците в допитването казват, че не очакват никакви отстъпки по отношение на Лондон, докато 27% са на мнението, че Брюксел трябва да предложи на Лондон „щедра сделка“. Близо половината германци и французи биха подкрепили сделка за свободна търговия с Великобритания само ако Лондон се съгласи да продължи да позволява на граждани от ЕС да живеят и работят на Острова. Противопоставянето на принципа за свободното движение на работна ръка в ЕС беше едно от основните послания на кампанията за напускане на общността.

От петте европейски държави, в които се проведе допитването на YouGov, само Дания е за проява на „щедрост“ към Великобритания. При анкетата в периода 30 юни-5 юли в Германия са интервюирани 2045 души, 1008 във Франция, и по около 1000 в Швеция, Дания и във Финландия.

БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТХВЪРЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВТОРИ РЕФЕРЕНДУМ

Междувременно страните от Вишеградската група – Чехия, Словакия, Полша и Унгария, се обявиха против ускореното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви чешкият заместник-министър на външните работи Иво Шмарек.

„Това беше заявено на срещата на министрите на външните работи на страните от Четворката, която се проведе в рамките на настоящата среща на върха на НАТО във Варшава“, посочи той и допълни, че „в наш общ интерес е британският развод с ЕС да стане колкото се може по-безболезнен“. „Това напълно съответства на интересите на Вишеградска група, Евросъюза и Великобритания. Смятаме, че не трябва да се бърза с изпълнението на процеса по излизане на кралството от ЕС“, допълни още дипломатът.

Той подчерта също, че Вишеградската група отхвърля възможността за ограничаване на свободното движение и работа на граждани на страните членки на ЕС на цялата територия на ЕС. „Страните от Четворката са единни по този въпрос“, допълни Шмарек.

Сега се чака Великобритания да стартира член 50 от Лисабонския договор – с това ще започне официална двегодишна процедура за изтегляне на страната от ЕС. Това ще бъде задача на следващия премиер, заяви Дейвид Камерън при подаването на оставката си. В момента за поста лидер на Консервативната партия и съответно британски премиер останаха две кандидатки – Тереза Мей и Андреа Лийдсън. Кандидатурите им ще бъдат подложени на гласуване от членовете на Консервативната партия – 150 000 – на 9 септември

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес