Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наглост: Поразената детска болница в Киев не съществува за руската пропаганда (ВИДЕО)

08 юли 2024, 12:43 часа • 1381 прочитания

Руското зверство няма край и не признава граници - поредният пример е масираната ракетна атака по Украйна от 8 юли, при която беше поразена детската болница "Охматдит" в столицата Киев. Вече десетки кадри обиколиха социалните мрежи и показаха ужаса в едно от отделенията - счупени прозорци, кръв, разруха.

Още: Втора вълна руски ракети по Украйна: Удар по детска болница в Киев (ВИДЕО)*

Според руската пропаганда обаче няма нищо подобно - нито обстрел по цивилни обекти, нито жертви и ранени, нито евакуация на десетки деца към общинското лечебно заведение.

Руските пропагандисти: Ударен е военен склад, болница - не

Руската държавна агенция ТАСС, която е под пълния контрол на Кремъл и на диктатора Владимир Путин, съобщи за нападение срещу "Артьом" - склад за боеприпаси в Киев. 

Преди това очевидци уж съобщили за експлозия и силен пожар в района на завода. "Имаше взрив в района на завода, сега има силен пожар. Това е Шевченковски район", заявява събеседник на агенцията. "Мощна експлозия, пожар. Това е заводът "Артьом", където се произвеждат ракети, наред с други неща", добавя уж друг очевидец.

Заводът "Артьом" произвежда ракети "въздух-въздух" и оборудване за авиационна техника.

До летището Жуляни в Киев също имало пожар, твърди руската пропаганда - след няколко взрива в района.

ТАСС не споменава за ударите по граждански обекти, по-специално по детската болница, както и за многото загинали в различни градове на Украйна. По данни на вътрешното министерство на Украйна убитите са най-малко 20, а ранените - 50.

Още: Не само в Киев: Жертви и ранени в родния град на Зеленски и в Донецка област (ВИДЕО)

По-късно руската пропагандна машина опита да изкара нещата така, че украинска ракета прехващач, изстреляна от ПВО система, е поразила болницата. Само че украинските власти показаха, че става дума за руска крилата ракета X-101 - показаха и отломки от нея със серийните ѝ номера.

Украинската реакция

Детската болница "Охматдит" в Киев е една от най-важните не само в Украйна, но и в Европа. Тя е спасила и възстановила здравето на хиляди деца, пишат от Киевската военновременна градска администрация.

Ракетната атака срещу "Охматдит" е поразила сградата, в която децата получават диализа (пречистване на кръвта при бъбречна недостатъчност), заяви министърът на здравеопазването на Украйна. Повредени са реанимационни зали, операционни зали, онкологично отделение.

Към момента лекари и обикновени хора разчистват отломките.

"Русия не може да не знае къде летят ракетите ѝ и трябва да отговаря за всички свои престъпления: срещу хора, срещу деца, срещу човечеството като цяло. Много е важно сега светът да не мълчи за това и всички да видят какво представлява Русия и какво прави", гласи съобщението на киевските власти, което цитира точните думи на украинския президент Володимир Зеленски за днешното нападение.

Отделно стана ясно, че децата с рак, закачени на апарати за химиотерапия, не могат да бъдат преместени никъде. Единствената болница в Киев, в която могат да се лекуват, е поразената "Охматдит".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес