Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нафтогаз Украйна" съди Русия за $2,6 млрд. заради активи в Крим

19 октомври 2016, 14:26 часа • 861 прочитания

Държавната компания "Нафтогаз Украйна" и шест нейни дъщерни компании са инициирали арбитражно производство срещу Русия с искане да бъде овъзмездена за нанесени й щети заради загуба на активи в Крим, съобщиха от холдинга.

Предварителната оценка на понесените щети е за 2.6 млрд. долара. Претенциите на "Нафтогаз" са според споразумението между кабинета на Украйна и правителството на Руската Федерация за подкрепа и взаимна защита на инвестициите,по-известно като руско-украинското двустранно инвестиционно споразумение.

Украинската компания твърди, че от анексирането на Крим от Русия са пострадали активи на дружествата й "Черноморнафтогаз", "Укртрансгаз", "Укргазвыдобування", "Укртранснафт", "Газ Украйна" и "Ликво".

"В Крим "Нафтогаз" имаше няколко ценни енергийни активи, чието завземане от руска страна грубо нарушава двустранното инвестиционно споразумение, предвиждащо Русия да уважава и защитава украинските активи, включително разположените в Крим", посочват от украинската компания, предаде Mediapool.

"Използваната от Русия схема, включваща дори въоръжено завладяване на платформи за добив, доведе до формална национализация на нефтени и газови активи на "Нафтогаз" в Крим и предаването им на руска държавна компания", пише още в съобщението на "Нафтогаз".

Тя се надява чрез международно съдебно решение да си възвърне контрола над активите си в Крим и да бъде обезщетена за понесените от това щети.

Не се посочва пред коя институция е инициирано арбитражното производства. През март 2016 г. компанията смяташе да внесе иск за този подов в Международния инвестиционен арбитраж.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес