Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 4300 цивилни евакуирани по хуманитарни коридори за ден от Украйна

12 април 2022, 05:00 часа • 1674 прочитания

Над 4300 цивилни са били евакуирани по хуманитарни коридори в Украйна в понеделник. Това съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

По-рано тя каза, че за деня са договорени девет маршрута са извеждане на мирни граждани. По тях са били евакуирани 4354 цивилни, включително 556 от Мариупол, уточни снощи Верешчук в Телеграм. 

В неделя украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските въоръжени сили вероятно са убили десетки хиляди хора в обсадения от тях пристанищен град - твърдение, което не е потвърдено по независим път, предава БТА. 

Ръководителят на провъзгласената от подкрепяните от Русия сепаратисти Донецка народна република Денис Пушилин допусна, че в Мариупол може да са загинали над 5 хиляди души, за чиято смърт обвини украинските власти. Подобно мнение изказа и кметът Вадим Бойченко.

Броят на хората, евакуирани от обсадения град, намалява, тъй като руските сили са забавили проверките преди заминаване, каза в Телеграм Петро Андрюшченко, помощник на украинския кмет. Според него около 10 хиляди души чакат да бъдат проверени, за да може да напуснат Мариупол.

Още: Кметът на Мариупол към Русия: Как можете да наричате "освобождение" атаките, с които разрушихте 90% от града?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес