Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 3000 мигранти са загинали тази година на път към Европа

28 ноември 2017, 15:49 часа • 809 прочитания

Над 3000 мигранти и бежанци са починали от началото на годината, поемайки опасния път към Европа през Средиземно море. Това показват актуалните данни на Международната организация по миграцията (МОМ), предаде БГНЕС.

Данните представляват спад с около 40% в сравнение с миналата година, когато тази бройка беше 5000 известни или предполагаеми случая.

„Този праг вероятно е бил преминат по някое време през последния уикенд“, когато над 30 мигранти починаха край бреговете на Либия, заяви говорителят на организацията Джоел Милман.

Известно е за общо 3033 смъртни случая през трите основни маршрута за преминаване на Средиземно море.

„Казваме това от години и ще продължим да го повтаряме – не е достатъчно само да се брои тази черна статистика. Също така трябва и да действаме“, каза генералният директор на МОМ Уилям Лейси Суинг.

Общо от началото на годината на континента са пристигнали близо 164 000 души, което представлява намаление с повече от половината в сравнение със същия период на миналата година, когато те бяха 348 000 души.

Три четвърти от пристигналите през 2017 г. са в Италия, а останалите в Гърция, Кипър и Испания.

След споразумението с Турция потокът от мигранти от страната намаля значително, но въпреки това остава проблемът с хората, пристигащи от Африка и в частност от Либия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес