Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 300 номинирани за Нобелова награда за мир

01 март 2021, 17:41 часа • 1631 прочитания

Повече от 300 души са номинирани за тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщи Нобеловият институт, като сред тях са активистката на климата Грета Тунберг и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Общият брой от 329 не успя да счупи рекорда, поставен през 2016 г., когато имаше 376 номинации.

Имената на номинираните се пазят в тайна поне 50 години, но спонсорите - включително политици, бивши лауреати и университетски преподаватели - могат да изберат да направят своя избор публичен.

Наред с Тръмп и Тунберг, известните номинирани тази година включват групи в челните редици на борбата с пандемията, включително Световната здравна организация (СЗО) и Алианса на ваксините Гави.

"Това беше специална година, белязана от COVID, и би било изненадващо, ако това не беше отразено в естеството на номинациите", каза директорът на Нобеловия институт Олав Нйолстад пред Франс прес и отказа да бъде по-конкретен.

Получаването на номинация за наградата не означава одобрение от Нобеловия комитет, който приема всички номинации от квалифицирани спонсори.

Комитетът, който ще представи своя избор на 8 октомври, присъди миналогодишната награда на Световната програма за храните (WFP).

Тази година сред други известни кандидати са НПО за свобода на печата като „Репортери без граници“ (RSF) и Комитетът за защита на журналистите (CPJ).

Политически активисти като Светлана Тихановская от Беларус и руснакът Алексей Навални също са в списъка.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес