Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 200 британски учени разследвани за трансфер на военни технологии в Китай

08 февруари 2021, 10:19 часа • 1084 прочитания

Британските сили за сигурност разследват над 200 британски учени, заподозрени в предоставяне на Китай на класифицирана информация за най-новите оръжия. Това съобщи The Times, позовавайки се на информиран източник.

Според вестника те са заподозрени в нарушаване на "строгите експортни ограничения, целящи предотвратяване на трансфера на интелектуална собственост" в стратегически важни области към враждебни държави.

Според източника британското правителство се готви да изпрати съответните уведомления до над 200 британски граждани, работещи в повече от дузина университети в Обединеното кралство. Те са заподозрени, че са предали на Китай резултатите от тайни изследвания на най-модерните военни технологии, свързани със самолети, проектиране на ракети и кибероръжия. Много от разследваните учени са заподозрени в неволно нарушаване на закона чрез сключване на търговски сделки с китайски компании.

"В близко бъдеще можем да видим десетки учени в съдилищата", каза източникът пред изданието. Виновните могат да получат до 10 години затвор, припомня вестникът, цитиран от БГНЕС.

"Износителите на военни продукции и тези, които участват в трансфера на военни технологии, споменати в Наредбата за контрол на износа от 2008 г., изискват лиценз за износ или трансфер на технология от Обединеното кралство", заяви представител на британското правителство.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес