Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 хил. украински военни са напуснали самоволно частите си от 2022 г. насам

26 септември 2024, 16:51 часа • 2163 прочитания

Повече от 100 хиляди украински военнослужещи са напуснали без разрешение военните си части от началото на пълномащабната война. Това казва Роман Лихачов, военен юрист от Центъра за подкрепа на ветераните и техните семейства в ефира на телевизионния канал "Киев 24".

Той отбеляза, че през 2022 г. броят на бегълците се е увеличил многократно и в някои случаи едно военно поделение е било напускано от по 20-30 души наведнъж. 

Наказателният кодекс на Украйна предвижда наказание до 10 години затвор за неразрешено напускане на военното подразделение. Въпреки това Върховната Рада наскоро подкрепи законопроект, според който първата самоотлъчка ще бъде опростена, ако нарушителят е готов да се върне в окопите.

Още: След ръкопашни боеве: Украинските бойци освободиха напълно химическия завод във Вовчанск (ВИДЕО)

В същото време украинският военнослужещ Серхий Гнездилов, който е напуснал самоволно своята част преди няколко дни, призна в интервю за "Страна.ua", че е извършил престъпление, но не показа разкаяние. "Казват ми, че съм предал моята част. Кого съм предал? Няма хора в моята част, те просто "свършиха", защото бригадата нямаше ротации – останахме командирът, аз и още двама души под мое командване. Апелирам държавата да може да се защити в дългосрочен план, защото ако не може да мобилизира толкова хора, колкото ни трябват за защита, тогава няма да има държава", каза Гнездилов.

Още: 80 хиляди убити украински военни?: Зеленски избухна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес