Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Набирането на колосална сума за борба със СПИН и туберкулоза в световен мащаб върви успешно

11 октомври 2019, 08:15 часа • 1156 прочитания

Правителства, филантропи и частни фирми са на път да постигнат целта от 14 милиарда долара за плана за спасяване на 16 милиона живота в глобалната борба срещу епидемиите от СПИН, туберкулоза и малария, заяви френският президент Еманюел Макрон. Парите бяха обещани на среща на донорите в Лион, Франция, на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, на който Макрон се ангажира с интензивна дипломация за да бъдат увеличени даренията.

"Това не са просто числа, те са животи", каза френският лидер пред делегатите. "Средствата, които се искат от нас, не са благотворителност. Решение е да инвестираме срещу несправедливостта", добави той, като подчерта непропорционалния процент на заразяване и смърт вследствие на трите болести в бедните страни и сред жените и момичетата.

Фондът е поискал 14 милиарда долара, които според него ще спасят 16 милиона живота между 2021 и 2023 година.

Макрон заяви, че са били обещани общо 13,92 милиарда долара, след като той прекара сутринта в контакт с държавни и правителствени ръководители - от емира на Катар до арменския премиер - в опит да събере повече средства. Сумата включва допълнителни 60 милиона долара, предоставени от Франция, която основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс след това удвои.

Макрон обеща да събере още 100 милиона долара до декември, за да достигне целта, по-специално настоявайки за по-голям принос от Япония.

Изпълнителният директор на фонда Питър Сандс заяви, че това означава, че ефективно са заложени общо 14,02 милиарда долара, включително допълнителните 100 милиона долара, обещани от Макрон. "Ние целим да намалим наполовина до 2023 г. годишния брой на смъртните случаи от тези три епидемии и се стремим да предотвратим около 234 милиона инфекции", каза Сандс.

НПО настояват, че са необходими още повече - цели 18 милиарда долара. Няколко делегати изразиха съмнение, че може да се генерира толкова голяма сума, тъй като фокусът се измества от болести, до голяма степен засягащи бедните страни, към други глобални проблеми.

"Това, което искаме да направим, е да накараме СПИН, туберкулоза и малария да изчезнат от лицето на Земята", каза Макрон пред делегатите. Той се оплака, че решимостта да се бори срещу смъртоносното трио е отслабнала в богатите страни, защото по-малко от техните жители умират и лечението, особено за ХИВ, вече е лесно достъпно.

Според Световната здравна организация на ООН през миналата година от причини, свързани с ХИВ, са починали 770 000 души, а 1,7 милиона са новите инфекции. Туберкулозата, висок риск за ХИВ-позитивни хора, е отнела около 1,7 милиона животи през 2017 г., а маларията над 430 000.

Съединените щати са донор номер едно с 4,68 милиарда долара - сума, която вече е гласувана от Конгреса, а общият дял на Франция възлиза на 1,43 милиарда долара.

Глобалният фонд включва държави, неправителствени организации и частни фирми, които подкрепят програми за обществено здраве по целия свят, като инвестират около 4 милиарда долара всяка година. Той е помогнал за спасяването на 32 милиона живота и е предоставил услуги за профилактика, лечение и грижи за стотици милиони хора, докато годишният брой на смъртните случаи, причинени от СПИН, туберкулоза и малария, е намалял с 40 процента от 2002 г. в страните, в които фондът инвестира.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес