Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"На ръба сме": Немският президент алармира за внушителен мигрантски натиск

21 септември 2023, 13:27 часа • 5179 прочитания

"В точката на пречупване сме".

Така немският президент Франк-Валтер Щайнмайер коментира броят на мигрантите, идващи в страната. По думите му Германия е изправена на ръба и призова за по-справедлива европейска система за разпределение на мигрантите.

"Германия, подобно на Италия, е на границата на капацитета си", каза Щайнмайер в интервю за италианския вестник Corriere della Sera в сряда преди посещението си в Италия.

Още: В Германия търсят работници. И ето как ги привличат в германските села

"Италия и Германия имат тежки грехове за изкупуване", каза той и добави, че "Германия вече е приела повече от 1000 бежанци от Италия в рамките на предишния механизъм за солидарност, повече от всяка друга европейска държава. В преговорите за общата европейска система за убежище трябва да се създаде и постоянен механизъм за солидарност", за да не остане той единствено с тази доброволна система", каза още немският държавен глава, цитиран и от брюкселското издание Politico.

Потокът от нелегални мигранти край Лампедуза, Италия/Getty images

Според изнесената от Щайнмайер статистика само през първата половина на тази година 162 000 души са подали молба за убежище в Германия - повече от една трета от всички молби в рамките на ЕС.

Още: Франция няма да приема мигранти от Лампедуза

"Към това се добавят и над един милион бежанци от Украйна, които в момента са с нас. Следователно Германия, подобно на Италия, е в точката на пречупване".

Политически реакции

Възходът на крайнодясната "Алтернатива за Германия", особено в източната част на Германия, предизвика основните политически партии да изведат въпроса за миграцията на преден план.

Съпредседателят на "Зелените" Рикарда Ланг, чиято партия обикновено се застъпва за умерен курс по въпросите на миграцията, разкритикува ключови кадри от двамата й партньори в лявоцентристкото коалиционно правителство на Германия в понеделник, че не правят достатъчно, за да гарантират, че търсещите убежище без основателна причина да останат, като например бягащи от военна зона, ще бъдат репатрирани.

Още: Какво се случва в Германия по отношение на ромите? Доклад очертава притеснителни тенденции

Запитан за възхода на крайната десница в Германия, Щайнмайер предупреди, че либералните демокрации по света са "предизвикани отвътре от екстремистки, популистки и национал-популистки позиции".

Припомняме, че миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътува до италианския остров Лампедуза, на фона на мерките, които правителството на премиера Джорджа Мелони се опитва да предприеме с оглед броя на пристигащите мигранти, пише още Politico.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес