Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първа инстанция: 8 години в затвор със строг тъмничен режим за бивш руски министър

15 декември 2017, 13:41 часа • 994 прочитания

За 8 години в затвора, при това в затвор със строг тъмничен режим, влиза бившият руски министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Това постанови на първа инстанция руският съд.

Причина за тежестта на наказанието е, че деянието на Улюкаев влияе директно на руската икономика и на интересите на руското общество, уточниха от руската прокуратура. Бившият министър вече няма право да заема публични длъжности. Освен това е наложена конфискация на негово имущество на стойност 130 млрд. рубли, уточнява РИА Новости.

Защитата на Улюкаев вече обяви, че ще обжалва присъдата, като определи обвиненията към бившия министър за несправедливи.

Улюкаев попадна под ударите на руското правосъдие заради обвинение във вземане на 2 млн. долара подкуп - за издаване на положителна оценка от министерството, позволяваща на „Роснефт“ да купи мажоритарния дял от акциите на държавната „Башнефт“ в размер на 50,8%. Това развитие на нещата беше повече от изненадващо, защоот публично бившият руски министър на икономическото развитие даде отрицателно становище за сделката между "Роснефт" и "Башнефт". Против сделката бяха руският премиер Дмитрий Медведев и руският министър на енергетиката Александър Новак.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес