Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво комисия ЕП иска задължителни квоти за бежанците

16 март 2016, 13:34 часа • 1858 прочитания

Провалът на управлението на бежанската криза изисква радикална промяна на Дъблинските договорености. На база на това заключение Комисията по гражданските свободи на Европейския парламент предложи в ЕС да бъде създадена централизирана система за прием на бежанци. Именно в тази система трябва да постъпват молбите за убежище и след като бъдат одобрени, съответните хора да отиват в съответната европейска държава. Системата трябва да работи на базата на т.нар. „горещи точки”, които да представляват „гишета”, откъдето да се подават молби за убежище.

При гласуването 44 евродепутатите от 56 подкрепиха предложението. Само един се въздържа, става ясно от съобщение на официалния сайт на Европейския парламент.

Евродепутатите настояват за реакция, тъй като от 106 000 предвидени за разселване в ЕС бежанци, които понастоящем се намират в Гърция и Италия, само 660 са отпътували към своя нов дом. Затова и предложението на Комисията по гражданските свободи е Европейският парламент да възприеме подход на „задължителен закон” в ситуацията – еврозакон, които да е над всякакви двустранни споразумения по темата „бежанска криза”. Трябва да се осигури необходимата подкрепа, за да могат Гърция и Италия да регистрират всички мигранти в „горещите точки”, се казва още в предложението. Мигранти да се връщат обратно в страната, от която са дошли, само ако тя е безопасна за тях, казват евродепутатите.

„Ситуацията е много сериозна. През миналата година 3771 души са се удавили в опит да стигнат до европейска земя. През тази година вече има 450 удавници, 77 от които са деца. Като политици имаме дълг тези хора да не си останат просто безимена статистка”, каза евродепутатът Роберта Мецола, която е един от авторите на предложението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес