Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Лавров не му се нрави изпращането на американски войници в Близкия изток

27 май 2019, 17:39 часа • 2020 прочитания

Решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да изпрати 1500 войници в Близкия изток може да увеличи рисковете в региона. Това подчерта пред журналисти министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава TACC, цитиран от БГНЕС.

„Що се отнася до решението на президента Тръмп да изпрати 1500 войници, освен тези, които вече са разположени в региона на Близкия изток и Северна Африка - рисковете винаги се увеличават, когато военният потенциал се увеличава", предупреди първият дипломат на Москва.

В тази връзка той изрази надежда, че във Вашингтон все още ще може да се вслушат в разумни гласове, които предупреждават за безразсъдството от евентуална война с Техеран. „Поне имаме причина да се надяваме за това. Днес не всички в американското ръководство са обсебени от агресивни стремежи", подчерта Лавров.

На 24 май Тръмп се съгласи Пентагонът да изпрати допълнителен контингент от американски войници в Близкия изток във връзка с ескалацията на напрежението между Вашингтон и Техеран. Според CNN укрепването включва разполагането на противоракетни ракетни системи „Пейтриът“, разузнавателни самолети и необходимите сили за „сдържане на иранските заплахи".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес