Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На един HIMARS разстояние: Руският кошмар след загубата на Херсон (ВИДЕО)

12 ноември 2022, 18:55 часа • 14536 прочитания

Превземането на Херсон, определяно като "оттегляне" от руснаците, създаде нови предпоставки за употреба на вече прочутите американски ракетни системи за залпов огън HIMARS.

Според това с какви боеприпаси стреля системата, обсегът ѝ е различен. Официално, САЩ дадоха на украинците боеприпасите с най-малък обсег (GMLRS) - до около 85 километра. Дори с тях обаче друг важен украински южен град - Мелитопол, вече е в обсега на HIMARS. А ако бъдат използвани ATACMS Block 2, обсегът става 300 километра т.е. пълно покритие на Южна Украйна и дори огромна част от Донбас. Затова и не е чудно, че руснаците си измислиха нова столица на окупираната част на Херсонска област възможно най-далеч от истинската столица.

На този фон украинският информационен канал "Труха" припомня знаковите думи на руския диктатор Владимир Путин, изречени през лятото. "Слушаме, че искат да ни победят на бойното поле. Е, какво да кажа, нека опитат. Още не сме започнали", каза руският президент и сега, след загубата на единствения голям областен украински град, който руснаците превзеха за 8,5 месеца война, тези думи се връщат като бумеранг.

В украинския юг ситуацията от руска гледна точка е пределно ясно - подготовка за отбрана и къде повече, къде по-малко прокрадващи се мисли: "Ами ако загубим и Крим"?

Срамно е да си руснак: В Русия се вихри истерия след отстъплението от Херсон

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес