Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На британците им харесва да работят по четири дни - ето как го приемат

22 февруари 2023, 21:23 часа • 1025 прочитания

"Target Composites" в северна Англия се занимава с ремонт на велосипеди. Шефката на фирмата Анна Уенлок решава да изпробва идеята за четиридневната работна седмица и остава доволна. "Производителността нарасна - свършваме повече работа отпреди. Причините са две - по-отпочинали сме и сме по-мотивирани".

Положителни са отзивите и в другите британски фирми, приложили модела. В рамките на най-големия експеримент в световен мащаб за съкратена работна седмица се включиха 61 компании с почти 3000 служители, информира АРД. Потвърждението за успеха: след началната фаза 56 предприятия са решили да продължат работата по същия начин.

По-малко отсъствия, повече време за децата

Експертите, проследили приложението на идеята във Великобритания, също стигат до извода, че повечето фирми са успели да повишат производителността си или най-малкото да я запазят. Както посочва пред АРД Уил Стронг от мозъчния тръст "Autonomy" - установено е било и, че служителите много по-рядко са отсъствали от работа. Намалението в този план е с 65 процента. Много по-малко са и тези, които дългосрочно отсъстват от работа - например заради бърнаут.

Същевременно много от служителите приветстват това, че имат повече време за децата, а и могат да пестят от разходите за детегледачки, които във Великобритания са доста високи.

Какво ще кажат политиците?

Като цяло, както става ясно от експеримента, е по-лесно четиридневната работна седмица да бъде приложена за дейностите, извършвани в офис. Но пък в акцията са се включили и други фирми, като например заведение за пържена риба и картофи.

На резултатите от експеримента сега се разчита за преодоляване на предразсъдъците по отношение на авангардния модел и за популяризиране на четиридневната работна седмица на политическо ниво. Стронг вече е провел среща с политици от всички партии в Камарата на общините, за да информира за резултатите.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес