Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъже с български семейства няма да бъдат пуснати да излязат от Украйна

24 февруари 2022, 12:27 часа • 15291 прочитания

Мъже с български семейства няма да бъдат пуснати да излязат от Украйна. Става въпрос за мъже в активна възраст - например ако украинец е женен за българка. Това съобщи консулът ни в Одеса Светослав Иванов.

Забраната да се напуска Украйна за такива мъже е обявеният военен закон. Според него, има мобилизация предвид руската атака срещу суверенна територия на Украйна.

120 души, които са свързани с България, са поискали незабавна евакуация от Украйна. Става въпрос за българи. 4000 са общо молбите за евакуация, за които вече съобщи президентът Румен Радев.

Иначе Светослав Иванов обясни пред БНТ, че утре, 25 февруари, тръгва първа група от българи, които са поискали евакуация. От думите му стана ясно, че явно не говорим единствено за хора само с българско гражданство, но и хора, които имат в семейството си членове с българско гражданство.

В 13:00 часа на 25 февруари, от сградата на Генералното ни консулство в Одеса тръгва автобус с 60 места. Тече организация за втора група, която да тръгне в събота, 26 февруари, защото постоянно има обаждания в консулството с искане за евакуация.

За момента ситуацията в Одеса е по-спокойна, каза още Иванов. Факт е обаче, че много хора опитват да напуснат Украйна по всякакъв начин.

Още: Кирил Петков: Няма директен риск за военни действия към България (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес