Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВнР: Словенската авиокомпания Adria Airways фалира

03 октомври 2019, 15:58 часа • 2188 прочитания

Образувано е производство по несъстоятелност спрямо словенската авиокомпания Adria Airways, съобщиха от Външно министерство.

На 30 септември 2019 г. компанията е обявила неплатежоспособност, след което всички полети по разписание бяха анулирани. Във вторник(2 октомври) Словенски съд е образувал производство по несъстоятелност спрямо Adria Airways заради неизплатени задължения.

Бившият словенски национален авиопревозвач бе продаден през 2016 г. на германския инвестиционен фонд 4K Invest. Оттогава компанията продаде всичките си самолети и използваше машини под наем, за да извършва полети до няколко европейски дестинации. Оказа се, че и интензивно търси нов инвеститор. Преди дни словенският министър на икономическото развитие заяви, че ликвидацията е единственият източник за компанията, чиито загуби се оказаха по-големи от очакванията. По думите на министъра компанията ще има нужда от28 милиона евро, за да заработи нормално - сума, с която държавата няма да подпомогне частна компания.

В тази ситуация всички кредитори на компанията ще разполагат с три месеца, за да предявят своите вземания, припомнят от външно министерство.

В тази връзка пътниците, закупили билети за отменените полети, също могат да подадат искове.

Пътници, закупили билетите с банкова карта, могат да се обърнат към съответната банка с искане за възстановяване на платените суми. Информация за процедурата предстои да бъде публикувана на сайта на Adria Airways.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Любляна на тел.: 00386 1 28 32 899 и 00386 1 28 32 900, напомнят от въбшно министерство.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес