Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВнР на Украйна: Решението на западните партньори за далекобойни оръжия вече е взето

23 февруари 2023, 16:05 часа • 3763 прочитания

Решението на западните партньори да предоставят на Украйна оръжия с голям обсег вече е взето. Това съобщи на брифинг на 23 февруари заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр.

"От гледна точка на оръжията нашата армия вече де факто се превърна в армия на НАТО", каза тя. Маляр изброи, че през изминалата година са били преодолени проблемите с осигуряването на украинската армия с оръжие и боеприпаси - получено е пехотно оръжие от партньорите, постигнато е решение за предоставяне на тежки западни оръжия, вече се формират танкови части, взето е решение за предоставяне на оръжия с голям обсег, Украйна вече разполага и с противокорабни и противорадиолокационни ракети.

ОЩЕ: Капан за руснаци: Чехия предава на Украйна надуваеми HIMARS-и за заблуда на врага (ВИДЕО)

Тя добави, че скоро Украйна ще получи системи за противовъздушна отбрана Patriot и SAMP-T, които също могат да прехващат балистични ракети.

„Дискусиите за самолетите продължават и това решение също ще бъде положително“, увери тя.

Освен това Маляр отбеляза, че през 2023 г. на бойното поле ще има повече оръжия, произведени в Украйна. „През миналата година се проведе систематична работа с украинските производители. И през тази година ще видим на бойното поле повече висококачествени украински оръжия и техника“, обясни тя.

По-рано ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак също каза, че Украйна все пак ще получи оръжия с голям обсег, както и изтребители.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес