Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Музеите на Ватикана отварят врати

30 януари 2021, 16:11 часа • 1649 прочитания

Ватиканските музеи, включително Сикстинската капела, заявиха, че ще отворят отново в понеделник, след като бяха затворени 88 дни поради ограничения заради коронавируса - най-дългото затваряне от Втората световна война насам. Това съобщи AFP, цитирана от БГНЕС.

Световноизвестните колекции ще отворят вратите си за обществеността от понеделник до събота, но посетителите трябва да резервират предварително билети и ще им бъдат дадени времеви слотове за вход.

Кураторите използваха затварянето, предизвикано от мерките на италианското правителство, въведени за спиране на разпространението на COVID-19, за извършване на поддръжка и ремонтни дейности. Това включва внимателно почистване на стенописите от XV век в Сикстинската капела, която обикновено привлича шест милиона посетители годишно.

"Музеите на папата ви очакват с удоволствие!", се казва в изявление.

Новината идва на фона на облекчаване на ограниченията заради коронавируса, като всички италиански региони, с изключение на пет, попадат в категорията с нисък риск "жълто" от понеделник. Това позволява на баровете и ресторантите да отворят отново през деня, заедно с музеите.

Колизеумът в Рим и Форумът също трябваше да отворят отново в понеделник, въпреки че ще останат затворени през уикендите. Италианските острови Сицилия и Сардиния и регионите Умбрия, Апулия и автономната провинция Южен Тирол са единствените райони, все още подложени на по-строги ограничения в средно рискови „оранжеви“ зони.

Цялата страна обаче остава обект на нощен полицейски час, по силата на който сервирането в барове и ресторанти трябва да приключи в 18:00 часа.

Италия беше първата европейска държава, която се сблъска с пълната сила на пандемията в началото на 2020 г. Блокирането в цялата страна, сривът на туристическата търговия и широкото затваряне оттогава доведоха икономиката до дълбока рецесия, докато почти 88 000 души с вируса са починали.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес