Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мотор на Brexit, избягал след това, пак ще става депутат

04 юни 2024, 07:27 часа • 1203 прочитания

Британският политик Найджъл Фарадж, който спомогна за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, обяви, че ще се яви на парламентарните избори следващия месец, предаде Ройтерс.

Въпреки седемте си неуспешни опита да стане депутат в британския парламент Фарадж е един от най-влиятелните политици в Обединеното кралство. Той от години оказва натиск върху британските премиери да заемат по-твърди позиции по отношение на Европа и миграцията.

ОЩЕ: Найджъл Фараж вече няма да е лидер на Партията на Брекзит

Най-големият британски евроскептик

Припомняме и че той успя да убеди милиони гласоподаватели в Англия и Уелс, които се чувстваха пренебрегнати от консерваторите и лейбъристите, да подкрепят Brexit.

Най-голямата му политическа лъжа за Brexit беше, че стотици милиони щели да се върнат за британците под формата на здравни осигуровки при излизането на ЕС. В кампанията той твърдеше, че тези пари ще отидат в здравната каса на Острова. Запитан дали може да гарантира, че наистина 350 милиона паунда ще отидат в британската здравна каса, Фарадж отговаря: "Не, не мога. Никога не бих обещал такова нещо." И допълни: "Това беше една от грешките на кампанията за напускането". ОЩЕ: Само часове след Brexit Фарадж се отметна от обещанието си за милиони за здраве

Проучвания сочат, че този път се очаква на парламентарните избори да спечели Лейбъристката партия, която досега беше в опозиция.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес