Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва убедена, че "Северен поток 2" ще бъде завършен

28 декември 2020, 19:49 часа • 3436 прочитания

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е във висока степен на готовност, той ще бъде завършен, тъй като европейските партньори се интересуват от него.

Това заяви в интервю за телевизия „Русия-24” вицепремиерът Александър Новак.

„Северен поток 2” е проект, който е във висока степен на готовност. Това е търговски проект, в който нашите чуждестранни партньори, европейски партньори, се интересуват предимно от доставката на силно екологичен източник на енергия. Убеден съм, че „Северен поток 2” ще бъде завършен, още повече че днес вече се вземат мерки за неговото завършване “, каза той.

Новак отбеляза, че обсъжданите санкции за този проект са отрицателни за търговските проекти. "Ще бъде необходимо по някакъв начин да се приспособим, ако такива мерки се предприемат от страни, които се опитват да спрат изпълнението на подобни проекти. Има такива мерки, ние ще продължим да работим, както сме работили в тези условия", добави той.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Към днешна дата газопроводът е завършен на 93%. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas изостави полагането на тръби поради възможни американски санкции. Година по-късно обаче, на 11 декември, работата се възобновява.

На 23 декември Ройтерс , позовавайки се на високопоставени източници в администрацията на президента Доналд Тръмп, обяви, че администрацията на САЩ планира да въведе нов пакет санкции срещу проекта „Северен поток 2“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес