Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва се ядоса: Германия е решила масово да гони руски дипломати, ще отвърнем

22 април 2023, 14:52 часа • 9645 прочитания

Германските власти са взели решение за масово експулсиране на руски дипломати. Това съобщиха пред контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС от руското външно министерство в събота.

"Германските власти взеха решение за поредното масово експулсиране на служители на руските дипломатически мисии в Германия", гласи съобщението. Броят на изгонените от Берлин руски дипломати е над 20, обяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

Вероятно става въпрос за съобщението от края на март от страна на Германия, в което стана ясно, че външният министър Аналена Бербок планира да изгони над 30 руски дипломати от Берлин. В началото на април пък таблоидът Bild писа, че Германия се готви да изгони около 100 руски дипломати.

Германските служби за сигурност смятат, че набелязаните дипломати използват дипломатическия си статут, за да получават незаконно политическа, икономическа, военна и научна информация с цел последващото ѝ използване за саботаж и разпространение на дезинформация.

Руското МВнР заявява днес, че осъжда действията на Берлин, който продължавал "демонстративно да разрушава целия масив от руско-германските отношения, включително тяхното дипломатическо измерение".

От ведомството на Сергей Лавров добавят, че ще отговорят "реципрочно" - т.е. ще има изгонване на германски дипломати от Москва. Съобщава се и за бъдещо значително ограничаване на максималния брой на служителите на германските дипломатически мисии в Русия, за което посланикът на Германия - Геза Андреас фон Гайр - е бил официално уведомен по време на разговорите в руското външно министерство на 5 април 2023 г.

Руското външно министерство смята, че Германия е нарушила думата си, че няма да афишира новото експулсиране на руски дипломати.

ОЩЕ: Норвегия: Изгонените дипломати са работили за руското разузнаване

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес