Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва: Косовската държавност демонстрира изкуствен характер

24 ноември 2016, 20:20 часа • 1761 прочитания

"Косовската държавност демонстрира изкуствен характер", заяви говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, предаде БГНЕС.

Тя припомни констатация на Съвета за сигурност на ООН от 16 ноември за „неустойчивото положение в региона“. „Продължава нарушаване правата на неалбанското население, продължи Захарова. Налице са нови случаи на насилие спрямо сърбите. Липсата на реално правораздаване, постоянна вътрешно-политическа криза заедно с масовата имиграция на населението ярко демонстрират изкуствения характер и функционалата нежизнеспособност на косовската държавност“, подчерта говорителката.

По думите ѝ „предизвиква безпокойство все по-силния стремеж на албанските власти в Косово да узурпират сръбската собственост, напоследък тази практика се разпространи и върху икономическите активи, принадлежащи на сръбски държавни структури и компании. Подобни нелегитимни стъпки не могат да съдействат за междуетническото помирение“, убедена е Мария Захарова.

Според нея диалогът между Белград и Прищина „върви трудно“. „Изобщо не се придвижва напред решаването на ключовия въпрос – създаването на общност от сръбски общини в Косово. Смятаме, че косовските власти не трябва да се отклоняват от поетите задължения. Очакваме от ЕС добросъвестно изпълнение на посредническата си роля в диалога съгласно резолюцията на Общото събрание на ООН от 9 септември 2010 година“, изтъкна представителката на руското дипломатическо ведомство.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес