Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Московският патриарх: Превръщането на „Света София“ в джамия е божие наказание срещу Вартоломей

07 януари 2021, 15:07 часа • 2925 прочитания

Провокативно изявление на московския патриарх Кирил по време на телевизионно интервю, което той даде за централния канал на Русия, Россия-1, беше направено в деня, в който православните в Източна Европа празнуват Коледа. Руският патриарх заяви, че превръщането на „Света София“ в джамия е наказание от Бог срещу Вселенския патриарх Вартоломей I за предоставянето на автокефалия на Православната църква на Украйна.

„Не искам да изразявам никаква критика към моя съгражданин от Константинопол, но несъмнено всичко, което се случи след това в Константинопол, доказва Божествено наказание“, каза той. „Патриарх Вартоломей постави разколниците от Киев в светилището на Киев, в киевска „София“, и загуби „София“ на Константинопол - тя беше превърната в джамия“, каза патриарх Кирил. „Взехте „Света София“ в Киев от православния народ, от православната църква и загубихте вашата лична мъдрост. И последствията дойдоха незабавно, защото грехът беше твърде голям“, добави главата на Руската църква.

Московският патриарх Кирил определи акта за признаване на Украинската църква като престъпление, а не като грешка, но намекна, че ще се моли за Вселенския патриарх, тъй като „кризата“ трябва да бъде преодоляна „заедно“.

„Трябва да се молим един за друг“, продължи той. „За да може тази криза в православието, наложена отвън, да премине възможно най-скоро“, добави патриархът на Москва.

Московският патриарх Кирил обаче изрази собствените си схизматични идеи с твърденията, че „Света София“ е паметник само на Вселенската патриаршия, а не на християнското православие като цяло, коментира „Грийк Сити Таймс“. Вселенската патриаршия не е провеждала литургия, нито има права върху „Света София“ от векове.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес