Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Московский комсомолец": Украинците готвят новогодишен "сюрприз"

27 декември 2018, 11:00 часа • 3909 прочитания

Украинците готвят новогодишен „сюрприз“. Това пише изданието "Московский комсомолец", цитирано от агенция "Фокус". Става ясно, че Киев се кани да въведе визов режим с Русия.

Така Петро Порошенко се опитва да докаже на избирателите кой в републиката е главният патриот, коментира руският вестник.

Депутатът от Върховната рада и лидер на партия „Справедливост“ Валентин Наливайченко предложил да се въведе визов режим в Русия и да се ограничи използването на рублите на територията на Укарйна. Според него трябва да се забрани на руснаците да притежават стратегически обекти от украинската инфраструктура.

Всичко това трябва да влезе в нов списък на санкциите преди Москва да е предприела някаква защита на своите интереси. Изданието припомня, че депутатът през 2013 година е бил обвиняван в държавна измяна за предоставяне на секретни документи на агенти на ЦРУ. След свалянето от власт на Виктор Янукович, делото против Наливайченко е било закрито.

В заключение вестникът пита „Възможно ли е управляващите Украйна в навечерието на изборите да нанесат още един удар по взаимоотношенията между руснаци и украинци?“

Още санкции

Междувременно Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна на свое заседание прие специално решение за въвеждане на допълнителни санкции за физически и юридически лица от Руската федерация.

Рестрикциите засягат руски компании, политици и депутати, служители от силовите структури, а също и бизнесмени, „които активно поддържат или подпомагат агресивни действия срещу Украйна“.

Освен това въвеждат се "ограничителни мерки" и срещу организаторите на избори в Донбас, а също и "по отношение на военни, съдии и правоохранители, които са участвали в незаконното задържане на украинските моряци при агресивния акт в Керченския проток, извършен от Русия срещу Украйна на 25 ноември 2018, както и в незаконното им задържане в руските затвори".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес