Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моравецки призова Шолц да не се меси във вътрешните работи на Полша

26 септември 2023, 01:30 часа • 4244 прочитания

"Това, което германският канцлер казва сега, може да е подготовка за сценарий за затваряне на границата, нека той разбере какво е действителното положение и да не се намесва в полските вътрешни работи". Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от „TVP World”.

Думите на Моравецки дойдоха в отговор на това, че на митинга на СДП в Нюрнберг Олаф Шолц се застъпи за по-голям контрол върху нелегалната миграция и също така увери в допълнителни мерки в това отношение.

Още: Полският премиер се озъби на Зеленски: Никога повече не ни обиждай

На събитието германският канцлер призова за обяснение на евентуални нередности при издаването на визи от страна на Полша. "Не бих искал Полша просто да отхвърли това, ще продължим да обсъждаме политиката си за предоставяне на убежище по-късно", каза Шолц. като добави, че "всеки, който идва в Полша, трябва да бъде регистриран там", предаде БГНЕС.

Още: Дуда: Думите на Моравецки за спиране на оръжието за Украйна бяха изтълкувани погрешно

"Логиката на днешната ситуация е, че Гражданската платформа отваря вратата за нелегалната имиграция, защото не искаше да се съгласи на референдум, който да реши този въпрос", каза правителственият глава на Полша. 

Моравецки добави: "Докато правителството на „Право и справедливост“ е на власт, ние ще решаваме полските въпроси, а поляците ще решават какво да се случи в техния дом“.

Още: Моравецки: Украинските олигарси няма да управляват полския пазар

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес