Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова се оттегля от Общността на независимите държави

15 май 2023, 16:40 часа • 3743 прочитания

Молдова ще се оттегли от Интерпарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД). Това заяви председателят на парламента на страната Игор Гросу, предава в Twitter белоруската информационна агенция NEXTA.

„След 30 години стана много ясно, че включването на Република Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да разрешим приднестровския конфликт, не ни помогна да изведем руската армия от територията на страната. Членството в ОНД не ни предпази от енергиен шантаж в средата на зимата, заплахи за независимостта и суверенитета на Република Молдова. Присъствието в ОНД не защити страните членки от военни атаки, война и незаконна окупация на суверенни територии", каза Игор Гросу, цитиран от Радио "Молдова". Той отбелязва, че Руската федерация, която е основателка на ОНД е нападнала Украйна, която също е сред основателките на общността. ОЩЕ: Руска пропагандна медия обвинява Украйна, че планира провокация в Приднестровието

Молдовската формация PSRM смята, че Република Молдова няма да оцелее, без да поддържа пълноправно членство в Общността на независимите държави, предава Радио "Молдова". Освен това формацията упоменава, че такова решение може да се вземе само на базата на референдум. В този контекст PSRM обявява, че ще започне национална кампания за запазване на членството на страната в общността.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес