Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова има ново правителство, ще поддържа курса към ЕС и Запада

16 февруари 2023, 17:41 часа • 1713 прочитания

Шест дни след като молдовското правителство подаде оставка, страната вече има нов кабинет. Парламентът в Кишинев гласува „за“ назначаването на изпълнителна власт, оглавявана от Дорин Речан.

48-годишният Речан е член на Либерално-демократическата партия, за разлика от президента Мая Санду и доскорошния министър-председател Наталия Гаврилица, които са от Партията на действието и солидарността.

Новият премиер на Молдова е бил вътрешен министър и съветник по националната сигурност на президента.

Речан беше номиниран от Мая Санду. Той обяви, че водещите приоритети на правителството му са „мир и стабилност“ в Молдова. Срещу назначаването му се обявиха комунистите и социалистите.

На 10 февруари правителството на Наталия Гаврилица подаде оставка заради "много кризи", предизвикани от войната на Русия в Украйна. Молдова осъди инвазията на Москва, а президентът Мая Санду обвини Русия тази седмица, че планира да използва чуждестранни саботьори, за да свали ръководството на страната. От Руската федерация отрекоха да има такъв заговор, а САЩ обявиха, че са "загрижени" за случващото се в Молдова.

Управлението на Гаврилица беше белязано от дълга поредица от проблеми. Те включваха остра енергийна криза, галопираща инфлация и няколко тревожни инцидента, като навлизане във въздушното пространство на Молдова на руски ракети, изстреляни срещу Украйна.

ОЩЕ: Молдова откри отломки от ракета след новите руски атаки по Украйна

Новият премиер Речан е завършил икономически науки у дома, както и магистратура по бизнес администрация в Белгия. Той подкрепя членството на Молдова в Европейския съюз и е „за“ поддържане на тесни връзки със Запада.

След номинирането му за министър-председател той заяви: "Новото правителство ще има три приоритета: ред и дисциплина, нов живот и икономика, мир и стабилност. Новото правителство ще продължи изпълнението на стратегическия курс на Молдова - интеграция в ЕС".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес