Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мобилните оператори в Русия остават без базови станции заради санкциите

08 септември 2023, 10:34 часа • 3202 прочитания

Руските мобилни оператори алармират, че са на път да изчерпят своите базови станции за развитие и поддръжка на мрежите.

Четирите най-големи мобилни оператори в Русия (МТС, МегаФон, Вимпелком и Tele2) разполагат само с 20-30 000 станции до края на годината, докато за нормалната им дейност са необходими поне 80 000, каза заместник-ръководителят на Центъра за компетентност НТИ Александър Сиволобов пред "Комерсант". 

По думите му основните причини за проблема, пред който те са изправени, са рязкото поскъпване на оборудването и спирането на официалните доставки. 

ОЩЕ: Два хеликоптера в Русия превозват генералска котка: Чудесата във втората армия в света (ВИДЕО)

Според него през последната година операторите са тествали оборудване от производители от т.нар. "трети ешелон" от Китай и други страни, но не са останали доволни от резултатите.

След като Русия нахлу в Украйна, големите световни производители на телекомуникационно оборудване спряха официалните доставки за Русия. Сред тях са финландската Nokia, шведската Ericsson и китайската Huawei.

„Според официалната статистика на Министерството на цифровото развитие броят на новите станции през 2022 г. е намалял с 58% в сравнение с увеличението през 2021 г. И това е въпреки факта, че през 2022 г. бяха изпълнени планове, одобрени още през 2021 г.“, казва Алексей Слукин, редактор на телеграм канала "Телекоммуналка", цитиран от The Moscow Times. Според него вносът на станции чрез паралелен внос не може да покрие нуждите на операторите.

ОЩЕ: Втори регион в Русия се отказва от чуждите самолети заради липса на резервни части

Заглавната снимка е илюстративна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес