Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мисията на МААЕ тръгна от Запорожие към АЕЦ-а след поредната авария

01 септември 2022, 11:07 часа • 1270 прочитания

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потегли от украинския град Запорожие към ядрената централа в контролирания от Русия град Енергодар - въпреки съобщенията за интензивен обстрел там.

ОЩЕ: Поредно спиране на енергоблок на АЕЦ Запорожие заради обстрели: първи подробности

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че мисията е наясно със "засилената военна активност в района", но продължава да изпълнява плана си да посети съоръжението и да се срещне с украинския персонал в АЕЦ-а. "Достигнахме дотук и няма да спрем", обяви той, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, че рано тази сутрин след руски обстрел е спрян пети енергоблок на централата. От "Енергоатом" заявиха, че е повреден резервният електропровод 330 kV, захранващ АЕЦ "Запорожие". Енергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна и същевременно да обезпечава собствените нужди на АЕЦ-а.

Агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че около 10:00 часа в четвъртък мисията на МААЕ вече е била на пропускателния пункт в Новоалександровка, на около 20 км от фронтовата линия. Движението на колоната е спряно заради обстрелите, е уточнил представител на мисията.

Около 11 ч. българско време се появи съобщение от властите в Енергодар, че 14-те експерти на МААЕ са преминали през пункта във Василиевка и се очаква да пристигнат в АЕЦ-а в рамките на час. В крайна сметка се оказа, че пътуването се е забавило с 3 допълнителни часа заради преговори с украинската армия да се навлезе в зоната, контролирана от Русия. Ядрените експерти вече са преминали в т.нар. "сива зона", съобщават от опозиционната беларуска телевизия NEXTA в 14:00 ч. българско време.

При пристигането си в централата екипът ще започне незабавна "оценка на ситуацията със сигурността и безопасността", заяви Гроси пред репортери, цитиран от CNN. Крайната цел е "да се установи постоянно присъствие на МААЕ в централата".

"Бях информиран от украинския регионален военен командир за присъщите рискове, но преценявайки плюсовете и минусите и след като стигнахме дотук, не спираме, а продължаваме", каза Гроси. "Знаем, че има така наречена "сива зона", където свършва последната линия на украинската отбрана и започва първата линия на руските окупационни сили, където рисковете са значителни", обяви той.

"В същото време смятаме, че разполагаме с минималните условия за придвижване, като приемаме, че рисковете са много високи. Въпреки това аз и екипът смятаме, че можем да продължим с това, имаме много важна мисия за изпълнение", добави Гроси.

Припомняме, че руснаците обстрелваха коридорите, по които мисията на МААЕ можеше да достигне до АЕЦ "Запорожие", като искаха да прекарат експертите през Крим.

Енергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна и същевременно да обезпечава собствените нужди на АЕЦ-а.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/poredno-spirane-na-energoblok-na-aec-zaporojie-zaradi-obstreli-pyrvi-podrobnosti-news_1805572.html © Actualno.comЕнергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна и същевременно да обезпечава собствените нужди на АЕЦ-а.
Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес