Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мишустин обяви промени в правителството

16 януари 2020, 10:38 часа • 3163 прочитания

Ръководителят на Федералната данъчна служба (ФДС) на Русия Михаил Мишустин, чиято кандидатура беше предложена от руския президент Владимир Путин за премиер, каза че са предвидени промени в новото правителство. Той съобщи това на среща с фракцията "Единна Русия" в Държавната дума.

"Мишустин каза, че ще обсъжда, включително с фракции, кандидати за министерски позиции. Той заяви, че ще има промени в състава на новия кабинет", каза лидерът на „Единна Русия“ Сергей Неверов.

Също така, ръководителят на ФДС посочи националните проекти и дигиталната икономика сред приоритетите в своята работа като ръководител на кабинета на министрите.

Президентът Владимир Путин вчера предложи редица изменения в Конституцията на Руската федерация. По-конкретно, той обяви прехвърлянето на Държавната дума на правото да одобрява кандидатурите на премиера и на вицепремиерите и министрите.

След подадената оставка на досегашния премиер Дмитрий Медведев, президентът на Русия представи в Държавната дума кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател. Държавната дума разглежда кандидатурата на Мишустин днес, като преди пленарното заседание ръководителят на Федералната данъчна служба се среща последователно с всичките четири фракции.

Мишустин каза още, че ако бъде одобрена кандидатурата му за премиер, той на първо място ще се заеме с премахването на бариерите пред бизнеса.

"Най-важното е да се премахнат бариерите пред бизнеса, да се намалят разходите. Във всички случаи предстоят съществени разговори с бизнеса", каза Мишустин на среща с депутати от фракцията "Единна Русия" в Държавната дума.

"Това са най-важните въпроси, които ще разгледам още в първите дни", добави той.

На среща с фракцията на Комунистическата партия изключи въвеждането на облекчение на данъка върху доходите на физическите лица, обещавайки целева помощ за бедните руснаци.

„Мишустин възнамерява да подпомогне 20 милиона в крайна нищета. Той каза, че няма средна класа. Отхвърли възможността за облекчение на данъка върху доходите и обеща да въведе целева помощ след две години", се казва в изявление на партията.

Мишустин също заяви, че възнамерява да направи инвентаризация на националните проекти и да разбере какво пречи на тяхното изпълнение. Той ще се заеме и със справянето с проблемите в здравеопазването.

През септември миналата година шефът на ВТБ Андрей Костин предложи да бъдат освободени бедните руснаци от данък върху доходите чрез определяне на необлагаем минимален доход. По-късно той разказа пред ТАСС за нарастващата подкрепа за тази инициатива сред членовете на правителството и президентската администрация. Тогава Дмитрий Медведев нарече тази тема много чувствителна, като отбеляза, че тя предстои да бъде разгледана.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес