Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мир в Украйна: Сигнал от Киев към Русия

26 февруари 2024, 07:31 часа • 9763 прочитания

Украйна намекна за провеждане на мирни преговори с Русия. Ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Андрий Ермак заяви, че е възможно "да възникне ситуация", в която заедно с чуждестранните партньори Киев да покани служители на Кремъл на мирни преговори, предава Нова ТВ, без да влиза в големи подробности.

За какво обаче всъщност става въпрос - за формулата за мир, която украинският президент Володимир Зеленски представи още в Индонезия през есента на 2022 година: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20. Сега Ермак говори именно за това като за ясен план за прекратяване на войната, макар че всъщност се изрази доста уклончиво.

За сметка на това, по време на пресконференцията си в рамките на събитието "Украйна. 2024 година", Володимир Зеленски беше по-ясен - Украйна се надява да има още тази пролет "втора среща на върха" за украинската мирна формула, евентуално в Швейцария. Той беше категоричен, че няма да приеме други инициативи, без украинско лидерство, защото Украйна е тази, която води война, предаде УНИАН. Украинският президент направи паралел между формулата на мира и т.нар. зърнена сделка в Черно море - Русия в крайна сметка се изтегли от нея, показа, че не може да ѝ се вярва, но от позицията на силата Украйна наложи зърнен коридор от своите пристанища, след като с дроновете си принуди Руския черноморски флот да стои по-далеч: Успехът на Украйна в Черно море разби мантрата на Запада за избягване на ескалацията

"Когато международната общност изготви съответния документ (за мир в Украйна), условията ще бъдат честни, това не означава, че Русия ще приеме този документ. Никой не може да гарантира кой ще бъде там от тяхна страна тогава, ние не знаем. Но във всеки случай, казваме, че този документ ще съществува, както във формата "зърнена инициатива", този документ ще бъде представен от преговарящите в един или друг формат", обясни Зеленски.

Ермак отбеляза, че се планира да бъдат поканени повече от 160 държави на среща на върха в Швейцария, която ще се отнася до формулата за мир. "Когато този план се създаде без никакви посредници някъде под масата, но открито и с участието на всички страни, които ще вървят по този път с нас, може да се случи такава ситуация на втората среща на върха, "че ще поканим представители на Руската федерация". На тях ще бъде представен и ще им бъде даден този план, в случай че който и да е представител на страната-агресор наистина иска да прекрати тази война и да се върне към един справедлив свят", каза началникът на украинската президентска администрация.

Русия готви нова офанзива 

Парад на оръжия на руската армия

СНИМКА: Мартин Георгиев/От другата страна

В същото време Зеленски заяви, че руската армия се готви за нова офанзива през месец май или в началото на лятото. 

"Русия ще подготви контраофанзивни действия в началото на лятото или в края на май месец. Ние ще се подготвим за тяхното нападение. Тяхното настъпление, която започна на 8 октомври, според мен не донесе никакви резултати. Ние, от наша страна, ще подготвим нашия план и ще се противопоставим на техните действия. Критичeн момент ще бъдат изборите в Съединените щати и едва тогава ще разберем какво ще се случи по отношение на тази война", заяви президентът на Украйна. 

ОЩЕ: Зеленски обяви колко украински войници са убити за последните две години (ВИДЕО)

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес