Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър от правителството на Нидерландия нарече протестиращите срещу ограниченията „измет“

26 януари 2021, 17:10 часа • 2002 прочитания

Полицията в Нидерландия арестува близо 200 души след поредните размирици срещу въведения заради новия коронавирус полицейски час, предаде ДПА.

Финансовият министър Вопке Хукстра също заяви, че правителството няма да се откаже от полицейския час въпреки размириците на хора, които министърът нарече "измет", цитиран от Франс прес.

"Не се капитулира пред хора, които трошат витрини на магазини. Това не са легитимни протестиращи, а измет", заяви Хукстра.

За трета поредна вечер на различни места в страната се събраха хора, за да протестират срещу нощния полицейски час, въведен в рамките на борбата с епидемията.

Размирици имаше в десетина града, включително Амстердам, Хага и Ротердам. Полицията съобщи, че до полунощ до голяма степен е успяла да овладее ситуацията. Размириците обаче са продължили на някои мест. Заради безредиците е било прекъснато движението на влакове.

Съобщено беше, че участници в размириците са се опитали да влязат в болници, а полицията до голяма степен е отцепила входовете и линейките е трябвало да бъдат пренасочвани към други здравни заведения.

Властите в засегнатите градове смятат, че в безредиците са участвали различни групи, включително хора, които отричат коронавируса, както и футболни хулигани.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес